Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
Eφηβοι που δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά και ψάρια είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη...πνευμονολογικών προβλημάτων, όπως το άσθμα, ο βήχας και ο συριγμός, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.112 17χρονοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Chest», η μελέτη τους έδειξε ότι οι έφηβοι με την χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και ιδίως όσων περιέχουν άφθονη βιταμίνη C (όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τα γκρέϊπ φρουτ) είχαν πιο αδύναμη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν λιγότερη βιταμίνη Ε, η οποία υπάρχει στα φυτικά έλαια και στα καρύδια, ήταν πιθανότερο να πάσχουν από άσθμα. Πολυάριθμες προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες με πνευμονολογικά προβλήματα, αλλά οι ερευνητές θέλησαν να επαληθεύσουν την συσχέτιση ειδικά στους εφήβους. Όπως διαπίστωσαν, πολλοί από τους εθελοντές τους έτρωγαν μικρότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών (είναι 3 φρούτα και 2 μεγάλες σαλάτες την ημέρα), αλλά μόνο το 11% φρόντιζαν να αναπληρώνουν στο μέτρο του δυνατού τα θρεπτικά συστατικά που έχαναν με καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων. Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη με την κατανάλωση ψαριών, τα οποία είναι πλούσια στα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – και οι έφηβοι που δεν έτρωγαν συστηματικά ψάρια είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από άσθμα και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο συριγμός. Στην πραγματικότητα, «τα ψάρια ήταν το φαγητό που έτρωγαν λιγότερο απ’ όλα οι έφηβοι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζαίην Μπερνς. «Ακόμα και μια μικρή ποσότητα να έτρωγαν κάθε εβδομάδα, θα αποκόμιζαν κάποια προστασία». Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λίπους που πιστεύεται ότι διαφυλάσσει την πνευμονική λειτουργία καταπολεμώντας την φλεγμονή στους πνεύμονες (η φλεγμονή αυτή αποτελεί την βάση του συριγμού και του άσθματος). Όσον αφορά τις βιταμίνες C και Ε, αυτές πιθανώς προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου τα κύτταρα που επιστρώνουν τα τοιχώματα της αεροφόρου οδού. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Ειδικά οι έφηβοι που κάπνιζαν κιόλας και ταυτοχρόνως δεν κατανάλωναν επαρκή βιταμίνη C, αύξαναν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο βήχα, συριγμού και άσθματος, κατά την δρα Μπερνς. Το 25% των εθελοντών της μελέτης ήσαν καπνιστές. Τα καλά νέα είναι ότι το 80% των εφήβων (καπνιστών και μη καπνιστών) κατανάλωναν την συνιστώμενη δόση βιταμίνης C πίνοντας κυρίως… φρουτ παντς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου